Четири големи „потенциално опасни“ астероида - един с размерите на небостъргач - се очаква да преминат покрай Земята в четвъртък, твърдят астрономи.

Астероидите са с диаметър от 30 до 177 метра, а два от тези космически камъни са открити едва в началото на този месец, пише „Индипендънт“.

Най-големият от тях, наречен 2002 NV16, е с диаметър 177 метра и ще достигне минимално разстояние от 4,5 млн. км от Земята.

Въпреки че при сегашното си преминаване не представлява никаква заплаха за Земята, подобни големи скали са наричани „убийци на градове“ заради потенциала им да изравнят със земята цели градове с последици за цялата планета.

Друг от космическите камъни, наречен 2024 TR6, който е широк около 50 м, ще се доближи на 5,6 млн. км от планетата няколко минути по-късно.

Два от тези астероиди - 2024 TR6 и 2024 TP17 - бяха открити едва в началото на този месец, като първият беше забелязан на 7 октомври, а вторият - на 12 октомври.

НАСА води регистър на астероидите и кометите, които ще се приближат сравнително близо до Земята, в така нареченото табло за наблюдение на астероиди.

В него се посочват приблизителният диаметър на обекта, относителният му размер, датата на най-близкото приближаване и разстоянието до Земята за всяка от тези срещи.

 

Някои от тези астероиди са категоризирани като „потенциално опасни“ от информационното табло.

Това е етикетът, който се дава на космически скали, по-големи от около 150 м, чиито орбити около Слънцето ги отвеждат на около 48 млн. км от Земята.

За сравнение, средното разстояние между Земята и Луната е около 385 000 км.

Досега са открити около 25 000 големи астероида, които са потенциални „убийци на градове“. Но последните оценки на траекториите, по които преминават тези астероиди, сочат, че нито един от тях не представлява заплаха за планетата в продължение на още 100 години.

Въпреки това е имало и близки срещи на Земята с астероиди, открити само няколко дни преди предвиденото им преминаване.

Има и някои случаи, при които космически скали са били открити за първи път само часове преди навлизането им в атмосферата на планетата.

Правителствата работят за ранно откриване на потенциално опасни космически скали.

Обсерваторията Neomir, която ще стартира през 2030 г., ще обикаля между Слънцето и Земята и ще предоставя ранно предупреждение за такива астероиди.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK