Днес Лондон и Брюксел седнаха за първи път на масата за преговорите по брекзит точно година след референдума във Великобритания.

В деня на първата среща често се чуваше въпросът „ще се случи ли брекзит и ако „да” – по какъв начин.

Снимка: bTV

Досега Лондон настояваше за т.нар. „твърд брекзит”. Според британския премиер Тереза Мей това означава Великобритания да напусне общия пазар и митническия съюз и да сключи ново споразумение за свободна търговия с ЕС. След предсрочните парламентарни избори на Острова обаче „твърдият” вариант засега изглежда малко вероятен. 

От Брюксел пък са категорични, че преговорите трябва да протекат на две фази. Първо, трябва да се случи разводът и да се решат основните проблеми като правата на 3-те милиона европейци на Острова и на над 1 млн. британци в Европа. Освен това Лондон трябва да изплати задълженията си към Съюза. Едва тогава ще има преговори за нови отношения.

Снимка: bTV

Днешната историческата среща между дългогодишните партньори, които сега застават от двете страни на масата, започна с дълго и сърдечно ръкостискане пред камерите между преговарящиите по брекзит от страна на ЕС и на Великобритания – Мишел Барние и Дейвид Дейвис.

„Нашите цели са ясни. Първо, трябва да се справим с несигурностите, причинени от брекзит”, заяви Барние.

По думите на Дейвис пък има повече неща, които събират двете страни в преговорите, от колкото да ги делят.

„Със сигурност ни предстоят предизвикателства в нашите преговорите, но ние ще направим всичко възможно, за да излезем с най-добрите възможности в интерес на всички граждани”, добави още той.

Какви компромиси ще направи Брюксел, ще стане ясно, след като е готово новото правителство в Лондон.

Ако разводът се случи, това трябва да стане до март 2019 г. 

Вижте повече във видеото: