„Демокрацията в България ще има решаващата дума на изборите“. Това написа в профила си във „Фейсбук“ председателят на Европейската народна партия Доналд Туск след срещата си с премиера Бойко Борисов. Двамата се разминаха в оценката си за проведения разговор в Брюксел.

Българският министър-председател е на заседание на Европейския съвет. Той и Туск публикуваха снимки от срещата си.

„Открит разговор с българския министър-председател Бойко Борисов днес. Страната измина дълъг път от първия му кабинет, но предизвикателствата остават. Необходими са още реформи по отношение на върховенството на закона, независимата съдебна система и борбата срещу корупцията – нашите основни ценности в Европейската народна партия. Демокрацията в България ще има решаващата си дума на изборите“, казва Туск.

Тонът и акцентът на написаното обаче се различават от статуса, който пусна премиера.

„Имате нашата подкрепа“! Това ми каза президентът ЕНП Доналд Туск по време на срещата ни в Брюксел. (…) С Туск обсъдихме и първия Доклад на ЕК за върховенството на закона в целия ЕС. Той е обективен и отразява усилията на страната ни за борба с корупцията. България ще изпълни всички препоръки на Венецианската комисия и ЕК за реформи в съдебната система“, пише министър-председателят.