Въоръжените сили на Турция обявиха, че са отвърнали на артилерийски обстрел, идващ от Сирия, причинил щети на полицейски участък и жилищни сгради в граничния турски град Джейланпинар, съобщава агенция Ройтерс.

Според първоначалната информация по-рано днес, от военни и медицински източници, двама турски граждани, един от които е дете на 15 години, са били убити в град Джейланпинар от заблудени куршуми, идващи от сблъсъците между бунтовници и въоръжени кюрдски подразделения в района на Рас ал -Аин, от сирийската страна на границата.

Базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешки права съобщава, че въоръжени кюрдски бригади са установили контрол над по-голямата част от Рас ал-Аин, който досега се контролираше от свързаната с "Ал Кайда" групировка "Фронт ал-Нусра".

За момента няма официална позиция какво е провокирало кюрдската офанзива срещу ислямистите в Сирия. Международните наблюдатели припомнят, че на сирийска територия живеят над 1 милион кюрди, които досега отказваха да вземат страна в продължаващата вече над две години гражданска война.