Турция започна мащабна въздушна и сухопътна интервенция в Северна Сирия. Начало на атаката даде президентът Реджеп Тайип Ердоган. 

Снимка: Ройтерс

Целта на офанзивата е да обособи буферна зона в продължение на 480 километра по границата между Турция и Сирия. Зоната ще е широка около 32 километра.

В първата фаза от операцията бяха обстрелвани 4 града, контролирани от кюрдската съпротива. Самолети Ф-16 и артилерия започнаха обстрел по позиции на кюрдските милиции в Северна Сирия. Местни организации съобщават за цивилни жертви и паника.

Снимка: btvnovinite.bg

„Турските въоръжени сили започнаха операция "Извор на мира" заедно със Сирийската национална армия в Северна Сирия срещу кюрдските и джихадистките терористични организации. Нашата мисия е да предотвратим създаването на "коридор на терора" по турската граница”, заяви турският президент в „Туитър”. 

Кюрдските бойци нанесоха ответни удари по турски гранични селища.

Русия заяви, че няма да се меси в офанзивата. Съединените щати, които доскоро подкрепяха кюрдите, се изтеглиха от района. Но Москва и Вашингтон предупредиха Турция да не дестабилизира региона. В зоната за атака попадат множество затвори, където кюрдите държат джихадисти от Ислямска държава.

Снимка: btvnovinite.bg

„Турската офанзива ще има негативен ефект в целия регион и ще възроди групировката Ислямска държава. Джихадисти, които ние държим като затворници тук ще се опитат да избягат, докато нашата инфраструктура е под обстрел”, казва кюрдски боец.

Сирийската национална армия, съюзник на Турция в офанзивата, нареди да не се проявява никаква милост срещу кюрдските бойци.