Турският президент Реджеп Ердоган предупреди, че Анкара ще бъде принудена да пусне сирийските бежанци на нейна територия да тръгнат към Европа, ако западните страни не ѝ предоставят по-голяма финансова помощ и не подкрепят плановете ѝ за зона за сигурност по границата, където да бъдат настанявани сирийците.

Това е съобщил държавният глава пред местни медии, цитиран от БТА. „Ако не приемете този „бизнес”, ние ще отворим вратите и ще пуснем бежанците от там да поемат накъдето искат”, предупреди Ердоган.

По думите му, установяването на такава зона, широка 20 32 км откъм границата със Сирия ще позволи на намиращите се в Турция бежанци „да се завърнат по техните земи, и ще позволи да бъдат посрещнати всички техни нужди - от образование, здравеопазване, подслон.Това ще им позволи да поемат живота в собствените си ръце и да скъсат с живота на палатки”, добави той.

Президентът на Турция отново посочи, че финансовата помощ, която Анкара получава от ЕС, не е достатъчна да облекчи бремето от намиращите се там 3,6 млн. сирийски бежанци, избягали в Турция.

Ердоган допълва, че Анкара е похарчила 40 млрд. долара за подслоняването на сирийците, а сделката с ЕС е само за 6 млрд., които са малко и постъпват бавно.