Срещу пари и нови отстъпки Турция се споразумя да приема обратно мигранти от Европа, предаде от Брюксел кореспондентът на bTV за Западна Европа Десислава Минчева.

Срещата на върха между ЕС и Турция изглежда добър пример за успешни и по-малко успешни стратегии във воденето на преговори. Тя показва и как прагматизмът може да променя политически приоритети. Защитата на хуманитарни ценности днес отстъпва място на нова стратегия.

Европа се затваря и прехвърля редица отговорности на Турция, за да спре - или поне да намали – неовладяемия поток от мигранти. Анкара ги приема, но поставя и условия – гъвкав визов режим, тласък на преговорите за присъединяване към ЕС и двойно по-голяма финансова помощ от вече предоставените 3 млрд. евро.

Снимка: EPA

"Турция иска повече пари. Не, Турция от никого не иска повече пари. Турция харчи от своя бюджет. Нека да е ясно – искаме справедливо поемане на сирийските бежанци", заяви днес в Брюксел Ахмет Давутоглу. 

Докато се уточнява до каква степен може да се реализира и е юридически оправдано затварянето на пътя през Западните Балкани, Европа ще помогне финансово и на Гърция, превърнала се в огромен мигрантски лагер.

Снимка: EPA

По думите на премиера Борисов по време на обсъждането е било поставено изискването да се отпуснат пари и на България. "Полагаме огромни грижи и демонстрираме как се пази Шенгенска граница. В интерес на истината всички колеги отчетоха, че България е еталон в тази област в момента", заяви Борисов.

Миналата нощ все пак се говори и за европейски принципи и ценности. Без да е урок по морал, това беше дипломатичен знак към кандидатите за членство в съюза.

Снимка: EPA

"Свободата на пресата е и ще бъде ключово условие, което трябва да бъде изпълнено в хода на преговорите и няма промяна в нашата позиция", посочи председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Следващата седмица престои нова среща на Европейския съвет. Тогава ще стане ясно каква е крайната форма на споразумението с Турция и дали то е "сделка на всяка цена".