Парламентът на Турция днес одобри разполагането на военни наблюдатели в Нагорни Карабах, предаде Ройтерс.

Мандатът ще позволи на турските военни да бъдат разположени в център за наблюдение в Нагорни Карабах задно с руски военни там.

Разполагането ще е за една година като част от споразумението между Анкара и Москва за наблюдаване на договореното прекратяване на огъня в Нагорни Карабах. Около 2000 руски миротворци са разположени сега в Нагорни Карабах.

В писмо до парламента с искане за одобрение на мандата на турските наблюдатели турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че присъствието на турските военни, а ако е нужно и на цивилен персонал от Турция, ще бъде от полза за мира и просперитета на хората, живеещи в региона и ще е необходимо за турските национални интереси.

Прекратяването на огъня, подписано на 10 ноември, спря военните действия в Нагорни Карабах и околностите.

Международната общност призна населения с етнически арменци Нагорни Карабах като част от Азербайджан след най-тежкия конфликт в региона от 90-те години на миналия век.

Турция обвини Армения, че окупира азербайджански земи и обеща да е солидарна с етническите турци в Азербайджан.

Анкара упреква още Минската група, създадена, за да посредничи в Нагорни Карабах, че е превърнала въпроса в замразен конфликт за близо 30 години.

Руска военна делегация проведе разговори в Турция миналата седмица и обсъди параметрите на руско-турския център в Нагорни Карабах. Днес турският министър на отбраната Хулуси Акар каза, че сътрудничеството между двете страни ще продължи.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!