Малко след полунощ Армения е подписала споразумение с Азербайджан и Русия за прекратяване на огъня в Нагорни Карабах, предадоха световните агенции. Това е поредното примирие, договорено между двете враждуващи страни, откакто започнаха военните действия, но за разлика от предишните, които се провалиха, това има огромна вероятност да бъде спазено.

Снимка: EPA

През последните шест седмици продължаващият вече 30 години конфликт за населената с арменци област, намираща се официално в границите на Азербайджан, отново ескалира и се превърна в конвенционална война.

Реваншът на Азербайджан

Вероятността това споразумение да бъде по-трайно от предишните е продиктувано от актуалната ситуация на фронта. През изминалите седмици арменските сили понесоха доста поражения и загуби. По последни данни азербайджанската армия се намираше на подстъпите към главния град на Нагорни Карабах – Стапанакерт.

Последните дни бяха белязани от тежки боеве за стратегическия и важен в историческо отношение град Шуша, чието превземане с операцията „Сватба в планината“ през 90-те обуслови до голяма степен победата на арменската страна във войната тогава. Според Баку азербайджанските сили са влезли в Шуша на 9 ноември, но Ереван отхвърли тези твърдения. 

Сега обаче за Армения ситуацията е много тежка и тя беше принудена да направи големи отстъпки. От изявлението на арменският премиер става ясно, че той е подписал примирието под натиска на военните, които очевидно се страхуват от още по-голямо поражение.

"Подписах заявления с президентите на Русия и Азербайджан за прекратяване на карабахската война, считано от 1:00 ч. (23:00 ч. вчера българско време). Текстът на заявлението вече публикуваното заявление е неизразимо болезнен за мен лично и за нашия народ. Взех това решение в резултат на дълбок анализ на военната ситуация и на оценката на хора, които са запознати с нея по възможно най-добрия начин", заяви Пашинян, предаде ТАСС.

Снимка: EPA

Вестта обаче не беше посрещната добре в Армения. Хиляди излязоха на улиците на Ереван да протестират срещу споразумението и щурмуваха парламента.

Азербайджанският президент Илхам Алиев не скри радстта си от случващото се в обръщение по националната телевизия, а в "Туитър" отправи призив да се използва слогана „Карабах – това е Азербайджан“ в социалните мрежи, за да се ознаменува победата.

Какво гласи новото примирие?

  • Армения и Азербайджан спират огъня по настоящата фронтова линия.
  • Армения ще върне на Азербайджан по специален график почти всички територии извън границите на съветската автономна област Нагорни Карабах, които са били окупирани при войната през 90-те. Преди 15 ноември Азербайджан трябва да получи районите на Калбаджар и Лачин, но без прохода, свързващ Нагорни Карабах и Армения. Преди 20 ноември трябва да преминат под контрола на Баку района на Агдам и части на района на Газах, които не влизат в територията на Нагорни Карабах.
  • Предвижда се изграждането на нов път между Армения и Нагорни Карабах в района на Лачинския коридор през следващите 3 години. Той ще бъде под контрола на руските миротворци.
  • На контактната линия между двете враждуващи страни в Нагорни Карабах и Лачинския коридор между областта и Армения ще бъде разположен мироопазващ контингент на Русия, състоящ се от 1960 военни, 90 бронетранспортьора и 380 специализирани автомобила.
  • Бежанците от Нагорни Карабах и околните райони ще могат да се върнат в своите домове под контрола на Върховният комисариат за бежанците на ООН.
  • Осъществяване на размяна на пленници между двете страни.
  • Всички транспортни и икономически връзки в региона трябва да бъдат възстановени. Армения ще предостави сухопътна връзка между основната територия на Азербайджан и ексклава на Нахичеванската автономна република, която ще бъде под контрола на руската Гранична служба към ФСБ.

Русия вече започна да изпраща свои миротворци в Нагорни Карабах. В региона по последна информация ще бъдат разположени и турски миротворци.

Двете страни не са обсъждали статута на Нагорни Карабах. Този въпрос ще се решава на по-късен етап. В своето телевизионно обръщение Алиев отбелязва, че е предложил областта да има автономен статут, но те не са се съгласили и затова се е стигнало дотук. Засега очевидно областта остава под някаква форма на самоуправление.

Включване на Турция в мироопазващия контингент?

В ранните часове на тази сутрин азербайджанският президент Илхам Алиев заяви, че Турция ще вземе участие в миротворческия процес в Нагорни Карабах, предаде „Ройтерс“.

Снимка: EPA

Малко по-късно министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров и турският му колега Мевлют Чавушоглу обсъдиха по телефона бъдещите стъпки към урегулиране на ситуацията в Нагорни Карабах, съобщи ТАСС.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!