Турската армия превзе напълно двата най-големи погранични града в Североизточна Сирия – Тал Абияд и Рас ал-Аин. Заради сраженията само оттам са избягали над 130 хиляди цивилни. Според ООН броят на бежанците от кюрдските райони ще достигне 400 хиляди души.

Бойните действия се водят по протежение на 120 километра по турско-сирийската граница.

Снимка: Ройтерс

„Ще разделим с коридор по средата 480-километровата граница с тероризма. Ще навлезем навътре около 30-35 километра, за да обособим зона за сигурност, както вече обявихме”, заяви турският президент Реджеп Ердоган.

Ердоган заяви още, че са убити 440, както той се изрази – "терористи". Кюрдският журналист Хунар Ахмад в интервю за „120 минути” обвини турската армия, че в тази сметка слага и невинните цивилни, загинали в операция „Извор на мира".

Снимка: btvnovinite.bg

„Турция не прави разлика между бойците от Силите за защита на народа и обикновените граждани. Така че по-правилно е тази операция е да се нарича "Извор на кюрдска кръв", смята  Хунар Ахмад.

При ответен огън на кюрдите по турска територия досега са загинали 18 цивилни. По данни на турската армия, от началото на операцията са убити само двама войници и 16 бойци от Сирийската национална армия, която се сражава на турска страна.