Само за 4 дни, откакто започна операция „Извор на мира”, над 200 хил. души са напуснали домовете си в Североизточна Сирия.

Във военните атаки, водени от Турция, са убити най-малко 30 цивилни. Боевете в региона стават все по-ожесточени. В момента битката е за сирийския граничен град Рас ал Айн.

Снимка: btvnovinite.bg

Анкара твърди, че е превзела града, но ръководените от кюрдите Сирийски демократични сили отричат.

Снимка: Reuters

Докато над граничните градове се носи дим от въздушни удари, единствената държавна болница в Североизточна Сирия спря работа, след като голяма част от персонала беше евакуиран заради бомбардировките.

Военното настъпление на Турция предизвика международен отзвук. САЩ осъди атаките и заплаши южната ни съседка.

Остра реакция дойде и от Кремъл, където руският президент Владимир Путин заяви, че Москва ще изтегли войските си от Сирия, ако властите в Дамаск го поискат.

„Всички, които се намират незаконно на територията на друга държава, в тази случай на територията на Сирия, трябва да напуснат този регион и това се отнася за всички държави. Ако бъдещото легитимно ръководство на Сирия каже, че повече няма нужда от присъствието на руски въоръжени сили в тази страна, това ще се отнася и за Русия”, заяви руският държавен глава.

Снимка: Reuters

Анкара обаче обяви, че няма да спре с офанзивата и ще отговори реципрочно на евентуални американски санкции. Армията на президента Реджеп Ердоган настъпва все по-уверено и прочиства така наречената буферна зона.

От началото на интервенцията са загинали над 400 кюрдски бойци.