Повече от 5000 души са се регистрирали в австрийска организация за защита на потребителите, която иска да предприеме юридически действия срещу австрийската федерална провинция Тирол заради разпространението на коронавируса, съобщи „Евронюз“.

Според австрийските и швейцарските медии полицията е представила междинен доклад от приблизително 1000 страници за горещата точка на разпространението на вируса – Ишгъл. След като се разбра, че курортът е бил истински инкубатор на COVID-19, медиите започнаха да го наричат „тайният развъдник на вируса“.

От регистрираните от Асоциацията за защита на потребителите 3680 са от Германия, 526 от Холандия, 152 от Великобритания и 133 от Швейцария. 75 процента от оплакванията засягат ски курорта Ишгъл.

Според председателя на асоциацията Петер Колба 25 души са загинали след инфекция със SARS-CoV-2 в Тирол.

По същество въпросът е, че властите не са реагирали навреме, след като наред с други неща официалните агенции в Исландия обърнаха внимание на случаите на COVID-19, привнесени там от Ишгъл.

Хотели в курорта бяха затворени дни след първите съобщения. Освен това понякога там са тествани само болни хора, а не всички.

Междувременно канцлерът на Австрия Себастиан Курц всъщност иска да стартира отново туризма възможно най-скоро, тъй като страната му се справи добре с кризата с коронавируса.