Алжирската брегова охрана е застреляла двама туристи, почиващи в Мароко, които според съобщенията са навлезли в алжирски води с джетове, пише Би Би Си.

Те са били сред четирима френски и мароканци с двойно гражданство, които са тръгнали от курорта Саидия. Трети член на групата е бил арестуван от бреговата охрана, която патрулира по затворената граница на двете държави.

Двете страни имат дълга история на напрежение, свързана с претенциите на Мароко към оспорваната Западна Сахара. Границата между тях е затворена през 1994 г., а Алжир прекъсва връзките преди две години.

Стрелбата предизвика гняв в Мароко, след като рибар публикува кадри на безжизненото тяло, плуващо в морето.

Мохамед Киси е единственият от групата от четирима души, който успява да се върне в Мароко, съобщава агенция АФП, цитирайки марокански медии.

„Изгубихме се, но продължихме, докато не се озовахме в Алжир“, казва Киси, чийто брат Билал е убит. Той добави, че групата е изчерпала и горивото си.

„Разбрахме, че сме в Алжир, защото към нас се приближи черна алжирска лодка и хората на борда „стреляха по нас“, каза той.

Киси отрича групата да се е опитала да избяга, когато е била открита от бреговата охрана, като казва пред местните медии, че брат му се е опитал да говори с длъжностните лица, преди да бъде застрелян.

Той обясни и че след това се е опитал да доплува обратно до Саидия и в крайна сметка е бил прибран от мароканския флот.

Неговият братовчед, актьорът Абделкарим Киси, призовава мароканските власти да отнесат случая до международните съдилища.

Говорител на мароканското правителство отказа да коментира стрелбата. От Алжир нямаше коментар.

Двете държави имат обща граница, дълга близо 2000 км, която е източник на напрежение от независимостта им от френското колониално управление.

Тя е затворена през 1994 г. от съображения за сигурност, след като ислямистки бойци взривяват хотел в историческия марокански град Маракеш.