Турция рискува да развали отношенията си със съюзниците си от Съединените щати. Днес тя получи първите компоненти от руските ракетни комплекси С-400.

Компонентите пристигнаха със самолет до военна база близо до столицата Анкара. Турция плати 2.5 млрд долара за комплексите и изпрати свои експерти на обучение в Русия.

Снимка: btvnovinite.bg

„Както винаги сме казвали, С-400 са сключена сделка и процесът продължава по план.", заяви по този повод турския министър на външните работи Мевлют Чавушоглу.

Реализирането на този план обаче се очаква да отключи американски санкции срещу съюзник в НАТО и да създаде раздор в Северноатлантическия пакт.

Вашингтон смята, че руското военно оборудване не е съвместимо със системите на НАТО и може да даде достъп на Москва до технологични тайни на програмата F-35. Турция е поръчала 100 самолета от пето поколение.

Снимка: btvnovinite.bg

Президентите Тръмп и Ердоган говориха по въпроса на срещата на Г20 преди две седмици.

Според посланик Любомир Кючуков, със сделката Ердоган придвижва отношенията си с Русия към стратегическо сътрудничество, а Съединените щати са длъжни да реагират.

Снимка: btvnovinite.bg

„Има два риска – първият, да не тласнат Турция допълнително към Русия и второ, с евентуални санкции да не дестабилизират Турция като държава", смята дипломатът.

За НАТО е трудно да се намеси, защото спорът е между две страни членки, Европейският съюз може да има роля в деескалирането на ситуацията, прогнозира Кючуков.