Турция е получила първата доставка на ракети С-400 от Русия, съобщи министерството на отбраната в Анкара. Доставките ще продължат и през следващите дни. САЩ заплашиха със санкции, след като първите ракети пристигнат на територията на натовския съюзник.

САЩ поискаха сделката да бъде прекратена и техните комплекси „Пейтриът“ да бъдат закупени в замяна. В случай на отказ Вашингтон не изключи възможността за отлагане или отмяна на продажбата на най-новите изтребители F-35 в Турция.

Турция от своя страна многократно подчертава, че закупуването на военно оборудване е суверенно право и изключва възможността за отказ от плановете за придобиване на системите С-400.

С-400 "Триумф" - модерна система за противовъздушна отбрана на далечни разстояния, предназначена да унищожи самолети, крилати и балистични ракети, включително и на средни разстояния, може да се използва също срещу наземни цели. Обхватът на действие достига 400 км. Тя е способна да унищожи цели на височина до 30 км.

Турция стана третата страна след Беларус и Китай, в която Москва доставя „Триумф“. Скоро Индия трябва да се присъедини към тях.

Москва и Анкара подписаха споразумение за доставка на системи С-400 през декември 2017 г. Турското сътрудничество с Русия по този въпрос беше силно критикувано от НАТО и Съединените щати, които посочиха за това опасенията за сигурността и несъвместимостта на С-400 с НАТО системите за противовъздушна отбрана, припомня БГНЕС.