От 1 юни започва нормализация на живота в Турция. Това заяви турският президент
Реджеп Ердоган, цитиран от БТА. От 1 юни се отменя забраната за пътуване между градовете и се възобновяват междуградските автобусни превози.

Служителите в обществения сектор, които не работеха или работеха дистанционно от 1 юни се връщат на работа.

Също от 1 юни, ресторантите, кафенета, крайпътните съоръжения, басейните, минералните бани възобновяват работата. Те ще бъдат отворени до 22 ч. От 1 юни се отварят детските градини. Отварят се също и плажовете, парковете, градините, спортните площадки и заведенията в тях.

Собствениците на частни фирми, магазини, ресторанти и т.н., които са над 65 г. и поради това им беше забранено да излизат навън, се завръщат на работа. Продължава се забраната за излизане навън на възрастните над 65 години. Те ще имат право да излизат от къщи в неделя, от 14 до 20 ч.

Подрастващите под 18 години ще имат право да бъдат навън в сряда и петък от 14 до 20 ч. Президентът предупреди,че в зависимост от ситуацията с COVID-19 мерките може да бъдат променяни.

В същото време той подчерта, че носенето на защитни маски, спазването на социална дистанция и хигиенните мерки остават като най-важните елементи в процеса на нормализация.