Песента на италианските антифашисти „Белла, чао“ вчера огласи турския град Измир, като източникът на музиката беше повече от необичаен – минаретата на някои от местните джамии, съобщава „Бианет“.

Местните религиозни власти първоначално въобще отричаха това да се е случвало, а по-късно (заради десетките видеа в социалните мрежи с необичайното изпълнение) обявиха, че разследват диверсия. „Според нашия първоначален анализ, неизвестни лица са саботирали централизираната ни система за призив към молитва“, обявиха от ведомството.

Това не е просто шега с по-религиозните жители на града, а очевидно политическа акция. „Белла, чао“ е още от времената на Втората световна война, но придоби особена актуалност в южната ни съседка през последните години – по времето, в което режимът на Реджеп Ердоган се бетонира във властта.

Изключително популярната фолк рок група „Груп Йорум“ преведе текста на турски и песента започна да се чува на митинги на опозицията. Музикантите поддържат и каузата на кюрдите за самостоятелна държава, което се оказа достатъчен повод да станат обект на преследване от властите и да им се забрани концертната дейност.

В знак на протест творците обявиха гладна стачка, като двама от тях – певицата Хелин Бьолек и басистът Ибрахим Йорум, починаха.