Турция е поискала от САЩ да вдигнат търговските бариери между двете страни по време на разговор днес, посветен на рязкото повишаване на обема на двустранната търговия, предаде БТА.

Вашингтон и Анкара си поставиха амбициозна цел да увеличат четирикратно търговската си размяна до 100 млрд. долара годишно, въпреки изгледите за американски санкции във връзка с купените от Турция руски системи за противовъздушна отбрана С-400.

Турският министър на търговията Рухсар Пекджан каза, че в разговор с американския си колега Уилбър Рос е изразила очакване САЩ да вдигнат „някои бариери и политики”, прилагани от американската администрация, които представляват пречка за увеличаване на обема на двустранната търговия.

Белият дом обяви през май, че прекратява преференциалното търговско споразумение с Турция, заявявайки, че нивото на икономическо развитие на южната ни съседка вече не изисква подкрепа.

Турция е заплашена и от санкции от своя съюзник в НАТО заради покупката на руските системи С-400.

Пекджан каза, че е обсъдила с Рос увеличаването на турския износ в областта на гражданската авиация, автомобилната индустрия, както и износа на бижута, мебели, текстил и готово облекло.

Американското посолство съобщи, че Рос и Пекджан са се съгласили, че увеличаването на обема на търговията до 100 милиарда долара ще изисква усилена работа от двете страни. По данни на САЩ търговията с Турция е достигнала 24 милиарда долара през 2017 г.

Следващият разговор на двамата министри на търговията е планиран следващата седмица в Анкара.