Висшият избирателен съвет на Турция отхвърли исканията на опозиционните партии за анулиране на резултатите от проведения в неделя референдум, според които президентът ще получи повече правомощия.

Исканията бяха заради изборни манипулации.

Те бяха отхвърлени от 10 членове на Съвета срещу само един „За“.

В отговор опозицията обяви, че ще сезира Конституционния съд и Европейския съд за правата на човека.

„Използвани бяха всякакви трикове и измами, за да обърнат вотът от „Не“ към „Да“, но не бива да се заравя, че истината не може да бъде скрита по този начин. Милиони хора няма да допуснат това. И ние няма да го допуснем! Не признаваме и няма да признаем този резултат“, каза Селън Сайек, говорител на основната опозиционна сила – Народнорепубликанската партия.

Официалните резултатите от референдума ще бъдат обявени в края на другата седмица, докогато трябва да бъдат разгледани всички петиции на граждани и организации.

Същевременно Истанбулската адвокатска колегия обяви, че е подала наказателна жалба срещу председателя на Висши избирателен съвет Сади Гювен за „престъпно поведение“ и „подмяна на резултата от гласуването“. Прокурор ще реши дали да повдигне обвинения срещу Гювен.

Международните наблюдатели на референдума в Турция, включително тези от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), също отбелязаха редица нередности и заявиха, че решението на Висшия избирателен съвет да приеме за валидни неподпечатани бюлетини накърнява защитата срещу злоупотреби и противоречи на турския закон.

Наблюдателите от ОССЕ и от Съвета на Европа заявиха, че референдумът е бил състезание при неравни условия.

Според Съюза на адвокатските колегии в Турция и международни наблюдатели незаконни действия на Висшия избирателен съвет може да са обърнали резултата от вота.

Европейският комисар по разширяването Йоханес Хан заяви днес, че е време да бъдат преосмислени отношенията на Eвропейския съюз с Турция и ще постави този въпрос още на следващата среща на външните министри на 27-те.

Междувременно в големите градове не стихват протестите срещу резултатите референдума.

Самият президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че новите правомощия не го правят вечен управник и не възнамерява да се възползва от тях за лични облаги.