Турция официално ще напусне Истанбулската конвенция на 1 юли, гласи публикуван днес президентски указ, цитиран от ДПА. Страната обяви през март, че се оттегля от конвенцията, която си поставя за цел спомогне за намаляването на насилието над жените. Президентът Реджеп Тайип Ердоган защити стъпката като "напълно законна", но решението предизвика множество критики и протести в страната.

За евентуален отказ от конвенцията се заговори миналата година в Турция, чието ислямо-консервативно правителство и електоратът му смятат, че тя нанася вреда върху семейните и религиозните ценности и окуражава ЛГБТ общността.

Междувременно популярната стрийминг платформа BluTV рекламира премиерата на новия сезон на сериала "Разказът на прислужницата" с женски гласове, изричащи лозунги от протестите в Турция: "Не сме безмълвни, не се страхуваме, не се подчиняваме" и "Светът щеше да се разтърси, ако жените бяха свободни".

Клипът показва кадри от филмовата поредица, а на заден план се чуват гласовете на турски жени: "Не - значи не", отбелязва още агенцията.