Нови изисквания за социалните мрежи с повече от 1 млн. потребители дневно предлага Партията на справедливостта и развитието в Турция. Ръководената от президента Реджеп Ердоган формация аргументира законопроекта заради провала на социалните платформи да предприемат адекватни мерки в борбата с незаконните залагания, сексуалното насилие и тероризма. 

Изискването социалните мрежи да назначават местен представител в Турция е основно сред предложенията. В случай, че компании като „Туитър“, „ЮТюб“ и „Фейсбук“ откажат да спазват новите условия, властите могат да наложат глоби или да ограничат интернет капацитета им с 90%. Последното би означавало невъзможен достъп до платформите. 

Предложените нови закони бяха посрещнати със силна опозиция от независими журналисти, защитници на свободата на словото и адвокати, пише “Файненшъл таймс”.

„Ако законопроектът мине, законовата инфраструктура ще засили опитите на управляващата партия да заглуши и потисне гласовете на онлайн критиката, включително на журналисти, които вече са под постоянни атаки за техни публикации в социалните мрежи”, посочва Международният институт на печата със седалище във Виена.  

Турският президент наскоро поиска „неморалните“ платформи да бъдат или забранени, или контролирани. Това дойде в отговор на лични атаки в постове в „Туитър“ срещу дъщеря му и нейния съпруг след раждането на четвъртото им дете. 

Това е поредно действие на Ердоган към значителен контрол над медиите, което този път е насочено към социалните мрежи. Хиляди хора са арестувани всяка година заради публикации в социалните мрежи, а южната ни съседка често е първа в списъка на „Туитър“ за най-много запитвания за премахване на съдържание.