Стотици от най-популярните приложения за iOS спряха да работят заради голям софтуерен бъг, пишат световните медии. Сред тях са „Спотифай“, „Пинтерест“, „Тиндър“, „Вайбър“, Waze, и много други. Проблеми има и в България.

Конкретната причина за проблемите все още не е потвърдена, но според първоначални информации това се дължи на софтуерен проблем на „Фейсбук“.

Според редица технологични издания софтуерът, който позволява да използваме профила си в социалната мрежа като профил във всички останали приложения е причината за масовите проблеми.

Не е задължително потребителите да използват социалната мрежа в същия момент, за да спрат да работят останалите им приложения.

От „Фейсбук“ още тази сутрин коментираха, че софтуерът им има проблеми. „Знаем и продължаваме да работим по грешките, които iOS SDK софтуера прави и кара други приложения да не работят“, коментираха от фирмата в официално съобщение.

За първи път се случва софтуерен бъг на „Фейсбук“ да засегне толкова много потребители по цял свят. Почти идентичен проблем възникна и на 6 май, когато голяма част от приложенията за iOS спряха да работят за по-голямата част от деня.

При предишните проблеми водещ разработчик на приложения разясни за „Дъ Върдж“ защо всички работят с този софтуер.

„Коренът на проблемите е, че „Фейсбук“ окуражава използването на техният софтуер за достъп за други приложения, като в замяна дават ценна информация за това как се използват приложенията. Предлагат и реклами“, обяснява Гийерм Рамбо.

„Фейсбук кара разработчиците да използват техния SDK софтуер, може би защото искат да се възползват от богатата база данни в приложенията им“, допълва той.

Това означава, че ако се появи проблем с SDK софтуера на „Фейсбук“, той засяга стотици други приложения. Всеки път когато потребител се опита да отвори някое от тях, програмата изпраща „обаждане“ до „Фейсбук“, че може да има нужди от данни за вход. Това кара приложението да спре да работи.

Онлайн вече се появиха методи за заобикаляне на проблема, един от които можете да видите във видеото.