Турция ще инсталира термокамери и ще въведе други предпазни мерки срещу разпространението на новия грипоподобен коронавирус, който започна да се разпространява от Китай, но вече има регистрирани случаи в ъединените щати, Тайланд и Южна Корея. 

В южната ни съседка все още няма болни или рискови пациенти, съобщава БГНЕС, позовавайки се на турското здравно министерство. Северна Корея временно затвори границите си за чуждестранни туристи заради опасността от зараза. Световната здравна организация се събира днес на извънредно заседание заради новия вирус.

Броят на смъртни случаи вследствие на заразата вече са 9, а 440 пациенти се борят със заболяването. Китайските здравни служители заявиха, че властите се стремят да контролират огнището, а данните показват, че той се разпространява „респираторно“.

Новото летище в Истанбул е основен международен център, обслужил над 50 милиона пътници през миналата година, а турските авиокомпании извършват ежедневни полети до дестинации в Китай, включително Пекин, Шанхай и Гуанджоу.

„Имаме подготовка, включително да отведем рисков пациент от Китай в карантинната ни стая и да го закараме в болницата чрез специално определена линейка. Световната здравна организация  не препоръча термокамери за Турция, но ние така или иначе взехме всички предпазни мерки “, заяви министерството пред Анадолската агенция.