Световната здравна организация свиква извънредна среща, за да реши дали да обяви извънредно положение заради новия вирус, който се появи в Китай.  

Предупреждението е на китайските здравни власти. Има потвърдени 440 нови случая на заразата, която е тръгнала от нелегален животински пазар в град Ухан.

Впоследствие тя се разпространи в други китайски провинции, както и в редица страни извън Китай, сред които Съединените щати, Тайланд и Южна Корея. 

Починалите са девет. Китайските власти предупредиха, че страната е в "най-критичната фаза" на превенция и контрол на заболяването. В понеделник беше потвърдено, че вирусът може да се предава от човек на човек.

Северна Корея временно затвори границите си за чуждестранни туристи заради опасността от зараза. Световната здравна организация се събира днес на извънредно заседание заради новия вирус.

За първи предполагаеми случаи на заболели алармираха в Съединените щати и Австралия. Учените потвърдиха – новият коронавирус може да се предава от човек на човек. Според експерти рано или късно той ще стигне и до Европа.