Турция и Великобритания подписаха споразумение за свободна търговия, съобщава ТАСС, позовавайки се на телевизия ТРТ, която излъчи церемонията.

Споразумението беше подписано в Анкара от турския министър на търговията Рухсан Пекджан и посланика на Великобритания в Турция Доминик Чилкот.

Турският министър на търговията го определи като "историческа сделка", предаде ДПА.

На видеоконференция с британския си колега Лиз Тръс тя посочи, че споразумението, което влиза в сила от 1 януари 2021 г., запазва съществуващите условия на търговията между Турция, която има споразумение за митнически съюз с ЕС, и Великобритания, която напуска единния пазар на ЕС от 31 декември.

Без него Турция би понесла щети в размер на близо 2,4 милиарда долара в износа към Великобритания заради допълнителни данъчни задължения, посочи Пекджан.

Търговията между двете страни е възлизала на 18,6 милиарда паунда (25,1 милиарда долара) през 2019 г., според министерството на международната търговия в Лондон.

Сделката е голям плюс за британската автомобилна индустрия, стоманената индустрия и други, тъй като осигурява преференциални тарифи за около 7600 британски фирми, изнасящи стоки за Турция, посочва министерството.

Великобритания е вторият по големина експортен пазар за Турция след Германия. Пекджан уточни, че безмитната търговия обхваща всички земеделски и индустриални стоки. Тя добави, че Турция ще работи за разширяването му, така че да включи също инвестициите и услугите.

Тръс на свой ред посочи, че споразумението "проправя пътя към нова, по-амбициозна сделка с Турция в близко бъдеще".

Сключването на подобно споразумение стана необходимо заради излизането на Великобритания от Европейския съюз, с който Турция има споразумение за митнически съюз.

На 24 декември ЕС и Великобритания постигнаха договореност за взаимоотношенията си след изтичането на 31 декември на преходния период след Брекзит, напомня ТАСС.