Британското правителство публикува в сряда нов законопроект, уреждащ споразуменията за търговия в Обединеното кралство след Брекзит, който по собствено признание на управляващите на Острова нарушава договора му с Европейския съюз.

Премиерът Борис Джонсън настоя, че законопроектът за вътрешния пазар на Обединеното кралство ще запази работните места и мира в Северна Ирландия, но правителството му признава, че предвижда едностранни промени в нарушение на Споразумението за оттегляне, което сключи с ЕС.

Като реакция на тази новина председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди Великобритания в сряда, че законопроектът, който отменя условията на споразумението за Брекзит, би нарушило международното право, ако бъде приет.

"Много съм загрижена от съобщенията на британското правителство относно намеренията му да наруши споразумението за оттегляне. Това би нарушило международното право и ще подкопае доверието", пише в „Туитър“ Фон дер Лайен.

Правителството на Джонсън шокира Брюксел в понеделник с изненадващото си съобщение, че ще внесе законопроект, който умишлено нарушава неговия договор за развод на ЕС, въпреки че посочват само технически причини.

Лондон настоява, че промените биха направили по-работеща търговията в Обединеното кралство след Брекзит и биха помогнали за възстановяването от пандемията с коронавируса.

Марош Шевчович, вицепрезидент на ЕС, отговарящ за надзора върху изпълнението на споразумението за развод, заяви, че е поискал спешна среща с Великобритания за обсъждане на закона.

"Дадох ясно да се разбере, че споразумението за оттегляне не е отворено за предоговаряне", каза Шевчович пред репортери след разговор с британския си партньор Майкъл Гоув.

"Очакваме буквата и духът на споразумението за оттегляне да бъдат напълно спазени", добави той.

По материал на БГНЕС