Тежки нови ограничения във Великобритания заради коронавируса. Очаква се да бъде наложена забрана за събиране на много хора на едно място.

От понеделник на групи от над шест души ще бъде забранено да се събират на публични места и ще им бъдат налагани глоби. Досега разрешеният брой за събирания беше до 30 души.

Новите правила няма да важат за работните места или училищата и ще има изключения за сватби, погребения и някои организирани отборни спортове.

Въпреки че борят на хоспитализираните във Великобритания е малък, вчера бяха обявени 2460 нови диагностицирани, а в понеделник и неделя броят им беше около 3000 на ден.

Шотландия, Уелс и Северна Ирландия сами ще решат дали да въведат отново ограниченията.

Въпреки че стана известно в началото на нощта, решението вече предизвика обвинения от медиите и опозицията, че хората ще откажат да се върнат на работните си места - нещо, за което Джонсън и министрите му агитираха през цялата изминалата седмица.

Спекулира се, че внезапната промяна има за цел да отклони общественото внимание от предприетия курс към твърд Брекзит без сделка - заплахата за край на преговорите до 15 октомври и обявените, отново късно през нощта, готвени промени, които ще обезсилят някой от договорки на Брекзит.

Едно е сигурно - температурата във Великобритания се покачва и вече е ясно, че проблемът пред страната не е само COVID-19.