Над 3,8 млн. граждани на Европейския съюз са подали документи, за да заявят желанието си да останат да живеят във Великобритания след Брекзит. 1,5 млн. от тях са с документи за временен статут.

Българите на Острова, подали документи за това вече са над 180 000. Спекулира се, че до изтичането на срока – 30 юни 2021 г., броят на сънародниците ни, кандидатстващи за статут за пребиваване, може да достигне 250 000 души.

Очертаващият се Брекзит без сделка засилва  опасенията, че  статутът на милиони европейци във Великобритания може да се превърне в заложник на неуспешните преговори с Европейския съюз.

Любопитен факт е, че според изследване от последните седмици, британците, които емигрират от Острова по посока Европейския съюз са нараснали с 30%.

На този фон правителството на Обединеното кралство започна скъпа комуникационна кампания, която да достигне до приблизително 1 млн. британски граждани, живеещи в Европейския съюз. Целта е да се гарантира, че знаят какви стъпки трябва да предприемат, ако искат да останат в страните, в които живеят.