Ръководителите на „Туитър“ са блокирали акаунта на китайското посолство в САЩ, след като публикуваха съобщение, обясняващо политиката на Пекин за автономния район Синцзян Уйгур, съобщава ТАСС по информация на „Блумбърг“.

Според „Блумбърг“ ден след публикуването на съобщението на 7 януари социалната мрежа е скрила туита поради нарушения на установените правила, оставяйки на негово място бележка, че „този туит вече не е достъпен“.

„Предприехме подходящи действия по този туит за нарушаване на политиката ни за дехуманизация“, е заявил говорител на „Tуитър“ пред медията. В същото време, в резултат на съответните действия на ръководството на компанията, не се появяват нови съобщения на страницата на китайското посолство в социалната мрежа от 8 януари, посочва „Блумберг“.

Във вторник заемащият длъжността държавен секретар в администрацията на Тръмп направи изявление, в което описа действията на Китай срещу уйгурите в Уйгурския автономен район Синцзян като "геноцид" и "престъпления срещу човечеството". Кандидатът за поста на държавен секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че е съгласен с тази оценка. 

В отговор на подобно изявление говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунинг заяви, че Помпео „се представя като клоун на съдния ден и посмешище за целия свят“. В сряда китайското външно министерство обяви, че налага санкции на 28 американски граждани, заемали различни длъжности в администрацията на Тръмп, включително шефа на Националния съвет по търговията в Белия дом Питър Наваро, помощника на президента по националната сигурност Робърт О'Брайън, посланика на САЩ в ООН Кели Крафт, бившия шеф на Министерството на здравеопазването на САЩ Алекс Азар и бившият съветник по националната сигурност на Тръмп Джон Болтън.

Автономният район Синцзян Уйгур е разположен в северозападната част на Китай и е населен от едно от най-многобройните национални малцинства в страната - уйгурите, повечето от които са мюсюлмани. Според китайските власти в Синцзян действат сепаратистки групи, свързани с международното терористично ислямистко движение.

През август 2018 г. представители на върховния комисар на ООН по правата на човека заявиха, че са получили обективни доказателства, че до 1 милион уйгури могат да бъдат незаконно задържани в поправителни лагери. Службата предложи да изпрати наблюдатели в региона, като изрази загриженост относно ситуацията там.

Китайските власти многократно отричат информация за създаването на мащабна мрежа от наказателни заведения в Синдзян. В същото време в края на 2018 г. те съобщиха, че в региона има центрове за образование и професионално обучение. Според китайски служители има хора, които са попаднали под влиянието на идеите за тероризъм и екстремизъм и са обучавани на китайски език, основите на писането, комуникативните умения и основите на законодателството на КНР. Властите на страната не посочват точния брой на хората, задържани в тези центрове.