„Туитър“ преустанови достъпа до над 70 хил. профила, свързани с крайнодясната конспиративна организация QAnon след размириците в Капитолия миналата седмица, съобщава БТА. 

Компанията обяви, че с оглед на събитията във Вашингтон, където тълпа от привърженици на президента на САЩ Доналд Тръмп опита да щурмува сградата на Конгреса, предприема действия срещу поведение в интернет, „в резултат на което някой би могъл да пострада извън мрежата“.

В много от случаите едно лице е поддържало редица профили, поради което и броят на засегнатите регистрации в социалната мрежа е толкова голям, отбелязаха от „Туитър“.

„Тези профили имат отношение към разпространението в голям мащаб на опасно съдържание, свързано с QAnon, и са се занимавали основн с пропагандирането на тази конспиративна теория в социалната мрежа", посочи компанията.

Започналата в петък голяма чистка в „Туитър“ на профили, свързани с след размириците в Капитолия, е част от по-широкообхватни рестриктивни мерки, включително да бъде забранен достъпът на Тръмп до социалната мрежа поради опасения от провокиране на ново насилие.