Еврокомисията обърна поглед към равенството на половете в правителствата от Общността. На Международния ден на жената комисарят за вътрешните работи Сесилия Малмстрьом разкритикува факта, че прекалено малко дами намират място в управлението на държавите в Европа, както и по ключови места в отделните министерства.

Особено огорчение Малмстрьом изрази от "мъжкия" характер на Европейската централна банка. Мнението й за финансовата институция бе силно повлияно от статия във френския в. "Нувел обсерватьор". В нея либерална евродепутатка Силви Гулар недоволства срещу пълното отсъствие на жени на ръководни постове в Централната банка на ЕС.

„На Международния ден на жената гледам европейските вътрешни министри около мен: има само четири жени плюс две от асоциираните държави Норвегия и Швейцария. Има още какво да се постигне за равенството на половете в политиката на место и международно ниво”, смята Малмстрьом.

В Европейската комисия има девет жени и 18 мъже. В целия ЕС пък само три жени са правителствени ръководители - германският канцлер Ангела Меркел, датчанката Хеле-Торнинг Шмит и премиерът на Словакия Ивета Радичова. Две трети от депутатите в Европарламента са мъже.