Лидерът на италианската левица Пиер Луиджи Берсани, който е в процес на преговори с другите политически сили в парламента за сформирането на коалиционно правителство в борещата се с рецесията Италия, коментира, че само "душевно болен човек би искал премиерския пост", съобщава АФП.

Изказването на Берсани идва на фона на продължаващите  преговори с политическите партии в парламента на Италия и наближаването на крайния срок на проучвателния мандат за сформиране на кабинет.

„Само психично болен човек би имал желание да управлява в този момент”, каза Берсани по време на разговори с движението „Пет звезди”, което той усилено се опитва да привлече за коалиционен партньор, но не успява, коментира АФП.

„Искам нещата да са ясни – готов съм да поема огромната отговорност, но искам и всички останали да поемат малка част от нея”, заяви лидерът на лявоцентристката коалиция, която спечели парламентарните избори в Италия в края на февруари.

Берсани се надява да убеди отделни членове на другите политически фракции да го подкрепят, предлагайки им лимитирана програма, основана на спешно необходимите реформи в Италия, в замяна на подкрепа за един бъдещ кабинет, воден от левицата.

Част от предложенията включват по-ниски данъци и такси за политическите партии и реформа в избирателния закон, за който се твърди, че е в основата на политическата криза в страната.

Движението „Пет звезди” на артиста, станал политик, Бепе Грило, вече отказа да подкрепи Берсани, изтъква АФП.

"Отричам да има дисиденти в движението и нашата група ще гласува единодушно "не" на Берсани", заяви Вито Крими, лидер на движението в Горната камара на парламента.

По-късно през деня стана ясно, че Берсани ще разполага с един ден допълнително време, за да работи по съставяне на кабинета. Президентът Наполитано връчи мандата в петък 22 март и трябваше утре - 28 март да обяви резултатите. Сега левицата ще представи постигнатото в петък - 29 март.

Политическите сили в Рим са в патова ситуация от изборите на 24-25 февруари, когато левият център спечели с малка преднина, но без мнозинството в Горната камара не може да управлява, припомня агенцията.