Земетресение с магнитуд 4 по Рихтер беше регистрирано в северната ни съседка.

Трусът е засечен от Европейския сеизмологичен център в 5:30 часа тази сутрин и беше усетен в Североизточна България - в Русе, Силистра, Разград, Варна и Велико Търново със сила около 2-3 по скалата на Рихтер.

Епицентърът е бил на 153 километра северно от столицата Букурещ и на дълбочина 120 км.

До момента няма данни за жертви и нанесени материални щети.

У нас продължават вторичните трусове след силното земетресение от 22 май. Вчера сеизмолозите отчетоха в Западна България няколко земетресения с магнитуд под 3 по скалата на Рихтер. Всички те бяха с епицентър на около 20 км югозападно от столицата.

От 22 май досега са регистрирани няколко труса със сила над 4 по Рихтер и над 300 микротруса.

На 23 май сравнително силен трус беше отчетен и в Гърция. Земетресението беше с магнитуд 4,5 по Рихтер и епицентър на 295 км северозападно от Атина и на 51 км югозападно от град Янина. Няма данни за пострадали граждани и сгради.

На 24 май два нови труса, единият от които с магнитуд 4,3 по скалата на Рихтер, разтърсиха Североизточна Италия, като причиниха нови щети на сградите, вече повредени при земетресението в неделя със сила от шеста степен. Вторият трус е бил по-слаб с магнитуд 3,2. Епицентърът е бил само на 4 км под земната повърхност.