След като в събота Италия бе потресена от трагедията в училище в град Бриндзи, където бомба отне живота на тийнейджърка, днес ново нещастие сполетя страната. Силно земетресение разлюля Североизточна Италия - 5,9 по Рихтер разтърсиха областите Емилия-Романя и Венето. Последва и вторичен трус с магнитуд 5,1.

По последни данни са загинали шестима души, над 50 са ранени. Три от жертвите са намерили смъртта си под развалините на рухнали промишлени сгради. Към момента няма данни за пострадали българи.

Земетресението продължило около 20 секунди рано тази сутрин около 2,00 ч. по Гринуич и накарало жителите да излязат от домовете си.

Епицентърът е бил на 10 км дълбочина във Финале Емилия, на 36 км северно от Болоня, в провинция Модена. Това е едно от най-силните земетресения в региона, заявиха сеизмолози.

Първата идeнтифицирана жертва е работник от марокански произход, загинал във фабриката, където бил на работа. В друго село, пак във фабрика за керамика, са загинали други двама работници, а възрастна жена-столетник и 37-годишна германка са починали от стреса. Шестата жертва още не е идентифицирана. 

Има поражения по старинни сгради - срутени покриви, напукани камбанарии на църкви и паднали керемиди.

Хиляди граждани излязоха още сутринта по улиците след земетресението, усетено в големи градове като Болоня, Модена, Ферара, Ровиго, Верона и Мантуа.

По-рано през нощта друг трус с магнитуд 4,1 е бил регистриран в Ломбардия, в провинциите Модена, Мантуа, Ферара и Ровиго, без да причини щети. Трусовете продължават и в момента. Гражданска защита предупреди населението да напусне домовете си.

Последвалият вторичен трус в провинция Ферара продължи няколко секунди и причини нови разрушения. Тежко пострада пожарникар, паднал от стена и откаран в безсъзнание на болница. Земетресението е усетено и в Болоня и Милано. Към момента от селищата между Модена и Ферара са евакуирани около 3000 души.

Последното силно земетресение в Италия беше с магнитуд 6,3 в централния град Акуила през 2009 година, когато жертвите бяха близо 300.