Вторичните трусове след силното земетресение от 5,8 степен по Рихтер, което изправи на нокти Западна България на 22 май, продължават.

Тази нощ са регистрирани две земетресения, а сутринта и на обяд бяха отчетени по още едно:

- в 23.30 ч., със сила 2 по Рихтер и епицентър - на около 20 км югозападно от София;

-в 1.59 ч., със сила 2,5 по Рихтер и същия епицентър;

-в 10.08 ч., със сила 2,8 по Рихтер и същия епицентър;

-в 12.43 ч., със сила 2,6 по Рихтер и същия епицентър.

И при четирите размествания на земните пластове няма пострадали и материални щети. Според сеизмолозите вторичните трусове са нещо нормално. От 22 май досега са регистрирани няколко земетресения над 4 по Рихтер и над 300 микротруса.

Разчистват отломки, укрепват сгради

В Перник продължават работите по нанесените щети. Спасители и пожарникари са разчиствали отломки и укрепвали и отцепвали рушащи се сгради.

Сградите с нанесени щети са около 15 000. 50 от тях със сериозни щети - паднали тавани и стени. В това число училища и три детски градини.

Според експертните комисии 12 здания са негодни за обитаване, в това число детска градина „Родолюбче” и част от 8 ОУ „Кракра Пернишки”.  Опасните детски градини и къщи ще бъдат напълно съборени.

"Изчакваме оценките на конструкторите, вероятно ще се отиде към събаряне на две от десетките градини, едната ще можем да я възстановим", каза кметът на Перник Росица Янакиева.

Учениците и децата от опасните детски градини ще бъдат пренасочени към други образователни институции. Предстои пълното събаряне и на поне 5 къщи в село Дивотино. В останалите - започват ремонти.

От резерва на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ са освободени и доставени на нуждаещите се 50 палатки и 23 фургона.

Засегнатите от земетресението няма да плащат такси при подаване на документи за данъчните оценки. Това ясно след общо заседание на областния и общинския кризисен щаб на Перник и Радомир.

Молби за възстановяване на щетите могат да се подават до 14 дни от земетресението. А до три месеца комисия ще реши дали и колко да им възстанови.

И докато едни спасяват домовете си, други - бизнеса си. Фирма за облекло в Перник накара служителите си днес да отработят 22 май, когато в района беше обявено бедствено положение. Пред bTV от фирмата потвърдиха информацията, без коментар.

Земетресение в Ямболско

Междувременно слаб земен трус бе регистриран и в Ямболско в 7.10 часа тази сутрин. По данни на Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН епицентърът е на около 250 км в югоизточна посока от София. Земетресението е усетено на територията на страната в района на Генерал Тошево, община Тунджа, област Ямбол. Няма данни за жертви и нанесени материални щети.