България преживя една безсънна нощ. Повече от половин минута западната половина на страната беше люляна от силно земетресение.

Първият трус, малко след 3 часа през нощта, беше с магнитуд 5,8 по Рихтер.

Епицентърът беше край Перник, но земетресението беше усетено и в другия край на България - край морето.

Последваха повече от 30 вторични труса. Най-силният беше около 4:30 часа - със сила 4,4. Само час по-късно, нов по-силен трус отново изкара хората навън.

Малко след 20 ч. нов вторичен трус беше усетен в района. Земетресението беше с магнитуд от 3,5 по Рихтер, а епицентърът му е на 7 км югоизточно от Перник и 24 км югозападно от София. Трусът е на 4 км дълбочина.

Ръководителят на секция "Сеизмология" към БАН Емил Ботев успокои, че това са нормални вторични трусове. По думите му те ще продължат най-вероятно още няколко дни, а най-силните ще достигнат до 4-4,5 по Рихтер. Няма опасност за хората, много по-голяма е тя от психогенното натоварване на хората, каза Ботев.

От Геофизичния институт на БАН съобщиха, че силата е около 5,8-5,9 по скалата на Рихтер. След силния трус са регистрирани още над 30 по-слаби и над 100 микротруса, каза за bTV проф. Николай Милошев, директор на института. По думите му "всичко от 3 часа насам подсказва, че нещата отиват към нормализиране".

По-рано Милошев увери, че затихващите вторични трусове са ясен сигнал, че ситуацията се нормализира и не може да се очаква нещо по-силно. "Не бих могъл да бъда 100% категоричен, но това е, което казва науката", допълни шефът на Геофизичния институт на БАН. По думите му във всяко земетресение има вертикални и хоризонтални компоненти, а колкото по-близо до епицентъра е човек, толкова по-силно се усеща трусът като вертикален.

Според експертите, земетресенията нямат връзка с труса в Италия, освен по време.

По-силни вторични трусове бяха регистрирани около 4:30 ч. и 5:13 ч. Според Европейския сеизмологичен център те са били със сила съответно 4,7 и 4,6 по скалата на Рихтер, с епицентър на 22 км западно от София и на 4 км североизточно от Перник и дълбочина 10 км.

Паднали комини, напукани мазилки и счупени прозорци

Няма информация за жертви, има обаче материални щети, заяви главен комисар Никола Николов, шеф на „Пожарна и аварийна безопасност”. По думите му щетите се изразяват в паднали комини, напукани мазилки, счупени прозорци.

От Министерството на регионалното развитие и благоустройство пък обясниха, че конструкциите на жилищните сгради могат да понесат по-силно земетресение от това, което усетихме.

Най-голямата щета в Перник е падналият комин на местния ТЕЦ. Съоръжението обаче е извадено от експлоатация и не влияе на работата на централата.

17 аварийни екипа на ЧЕЗ възстановиха аварията по електропровод , който захранва пернишките квартали Бела вода, Караманица и Калкас. 2 700 домакинства бяха останали на тъмно близо 5 часа, но нормалната работа на мрежата вече е възстановена.

Екипи на Гражданска защита извършиха оглед за нанесени материални щети. От пожарната обследваха Перник, София, Радомир и Рударци. За момента няма данни за сериозни разрушения и пострадали хора.

Пет пъти повече обаждания са постъпили на телефон 112 тази нощ. Над 5 400 души са позвънили в спешната централа.

Първият сигнал за земетресението е получен минути след 3 часа сутринта. До 8 часа обажданията са станали 5 460. Обичайно за същия период от денонощието има по 110 позвънявания. Често хората са се обаждали, за да търсят информация за случващото се.

Служителите трябвало да дават и обяснения как се реагира по време на земетресение. Сигналите, по които операторите на спешния телефон са реагирали са били близо 2 000 - най-често за щети от земетресението. Системата е била натоварена, но до претоварване не се стигнало.

Цялата национална инфраструктура - електропреносната мрежа и линиите на БДЖ са в добро състояние и няма опасност от инциденти, увери министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. По думите му полицията е била на крак непосредствено след първия трус. "Имаме готовност за реакция при тежки последици - с техника, палаткови лагери и т.н.", увери вицепремиерът.

Над 1500 служители на вътрешното министерство са помагали за преодоляването на щетите от земетресението в областите София и Перник.

Бедствено положение в Перник

Пред bTV Цветанов обяви, че в Перник е обявено бедствено положение за два дни, които ще са неучебни и неработни за общинските институции. Късно вечерта Областният кризисен щаб реши да отмени единия ден и утре в 7 ч. сутринта бедственото положение в областта ще бъде отменено.

Министър Сергей Игнатов беше на мястото на инцидента, като обходи училищата в града. Той трябваше да прецени дали утре ще се проведе плануваната матура.

Градът постепенно започва да се съвзема от труса, след като хората прекараха нощта навън, предаде репортер на bTV. Около 30 души с леки наранявания са минали през болниците в града.

Освен това има данни за пострадали къщи - една в Перник и една в Рударци, паднали са комини и мазилки, има напукани стени.

Десетки са къщите в региона, които ще трябва да бъдат съборени и изградени на ново, за да станат обитаеми. В рамките на следващите 14 дни специална комисия ще описва щетите, за да прецени как да бъдат обезщетени пострадалите. Земетресението е усетено в цяла Югозападна България.

Непосредствено след труса в Перник се появиха слухове, че има опасност за срутване на стената на язовир "Студена". Властите в града обаче отрекоха да има критична ситуация и каквато и да е заплаха за водния басейн. Кметът Росица Янакиева увери, че стената на язовира е в добро състояние, няма никакви поражения по нея, комисия вече я е огледала и постоянно се наблюдава.

Регионалният министър Лиляна Павлова заяви пред bTV, че обстановката в района около Перник към 19 ч. е вече спокойна. Установено е, че няма щети по републиканските пътища, както и по язовирните стени.

Тя допълни, че е имало авария с водата в Радомир, която е била изключително замърсена. Проблемът вече е оправен и няма да се наложи режим на водата, каза Павлова. Министърът добави, че електрозахранването в цялата страна е възстановено и няма сигнали за нови аварии. Тя каза още, че е говорила с учени от БАН, които са я уверили, че тази вечер не очакват подобно бедствие.

Обезщетение за всички пострадали

Павлова увери, че всички пострадали ще бъдат обезщетени. Думите й бяха потвърдени и от финансовия министър Симеон Дянков. Според него държавата има ресурс за бързото преодоляване на щетите от земетресението.

„В Перник има някакви щети, но смятам, че можем да ги покрием. Затова точно е държавата, затова има фонд за такива случаи. Щетите ще се покрият бързо, за да видят гражданите, че държавата си е на мястото”, каза Дянков.

Хора със сърдечни и нервни кризи потърсиха медицинска помощ

18 екипа посещаваха адреси в столицата. Лекарите съветваха хората да взимат успокоителни при необходимост.

От "Пирогов" съобщиха, че общо около 100 души са потърсили медицинска помощ на място непосредствено след труса. В болницата до 6 часа са постъпили около двадесетина души в неврохирургията и още толкова с травми. 65-годишна жена пък почина от сърдечен удар в Кюстендил. Тя потърсила лекарска помощ след земетресението и починала малко преди 5 часа.

Очевидци съобщиха за блокове със сериозни поражения в Студентски град и Борово. Кметът на София Йорданка Фандъкова обаче отхвърли информацията за евакуация. По думите й просто хората са излезли пред блоковете от уплаха.

Фандъкова увери, че столична община има план за реакция при кризисни ситуации, но в този случай не е необходимо неговото задействане. По думите й засега не се предвижда отмяна на учебните часове за учениците. Трусът нямало да повлияе и на провеждането на предвидената за утре матура по математика.

От своя страна главният архитект на София Петър Диков заяви, че конструктори-специалисти от Университета по строителство, архитектура и геодезия, ще обходят сигналите за проблеми по сградите. Те ще дадат предписания коя сграда се нуждае от специална конструктивна експертиза.

Няма опасност и за атомната централа в Козлодуй. "5-ти блок на АЕЦ-а е извън експлоатация, тъй като е в плануван ремонт, в 6-ти блок няма поражения", увери изпълнителният директор на централата Валентин Николов.

Според сеизмолозите земетресения с магнитуд до 5,9 се водят за средни по сила, а тези от над 6 по Рихтер - за силни.

По улиците в София имаше много изплашени хора, получихме и многобройни сигнали от потребители на рубриката "Аз, репортерът". Очакваме и вашите разкази, снимки и видеоматериали.

Излязохте ли навън след земетресението?

 

Всички снимки, изпратени до момента в "Аз, репортерът", можете да гледате тук!