Водолазите, търсещи оцелели в потъналия южнокорейски ферибот, извадиха три тела през илюминатора на пътническа кабина, пълна с вода, предаде Ройтерс.

По информация на агенцията, и тримата удавници са били със спасителни жилетки.

Не са засечени никакви звуци от вътрешността на кораба. Усилията на спасителите са затруднени от силните течения в зоната на издирването - на 25 км от югозападния бряг на Южна Корея.

69-годишният капитан на ферибота бе арестуван в ранните часове на деня. Предявени са му пет обвинения - за небрежност при изпълнение на служебните задължения и нарушения на правилата на мореплаване. Пред телевизионните камери при задържането му той се
защити, като обясни, че е забавил евакуацията заради бурното море и отсъствието на спасителни кораби, предаде Франс прес.

На 476-те души на борда било заповядано да не напускат мястото си в течение на повече от 40 минути според показанията на оцелели. Когато носът на ферибота започнал да се накланя към дъното, вече било късно за евакуация, пасажерите не успели да се придвижат по дългите претъпкани коридори, докато водата ги заливала.

„В този момент спасителните кораби още не бяха пристигнали, нямаше и риболовни кораби, нито други плавателни съдове, които да ни помогнат”, заяви капитанът, с наведена глава, скрита под качулка. „Теченията бяха много силни и водата беше много студена в
тази зона. Сметнах, че пътниците ще пострадат, ако се евакуират в безредие, без спасителни жилетки”, добави той.

Последните данни от изминалата нощ, цитирани от Франс прес, са 29 загинали и 273 в неизвестност. От сряда сутринта, непосредствено след катастрофата, когато бяха спасени 174 души, не е намерен нито един оцелял.

Бреговата охрана заяви, че е твърде рано да се посочи причина за катастрофата, но медии твърдят, че корабът завил твърде рязко, при което товарът се разместил и се стигнало до фаталния край.