Трима руски военни пилоти от екипажа на стратегически бомбардировач Ту-22М3 са загинали заради непредвидено задействане на системата за катапултиране, по време на подготовката за полет от летище край град Калуга в Русия. Това съобщава Министерството на отбраната в Москва, цитирано от ТАСС.

"Поради недостатъчната височина за отваряне на парашутите тримата членове на екипажа по време на приземяването си получиха наранявания, несъвместими с живота", съобщават от руското военно ведомство. 

По информация на ТАСС един от членовете на екипажа е оцелял и е настанен в болница. Според сведения от военни източници сред загиналите е командирът на авиополка, който е седял на мястото на инструктора. 

През уикенда край Калуга са се провели учения с ескадрили

Инцидентът ще бъде разследван от комисия на Въздушно-космически сили на Русия, съобщават от министерството на отбраната в Москва. 

Ту-22М е съветски свърхзвуков ракетоносец бомбардировач с променлива геометрия на крилата, който остава на въоръжение в Русия. Тези самолети могат да бъдат екипирани и с ядрени оръжия. 

Това не е първият инцидент с такъв самолет. През 2019 г. Ту-22М се разби в Мурманска област и отново трима от членовете на екипажа му загинаха, припомня ТАСС.