Тежък авиоинцидент в Русия приключи без жертви. Пътнически самолет извърши аварийно кацане по корем в царевична нива заради попаднали в двигателите му птици. Самолетът е на Уралските авиолинии. На борда му е имало 226 пътници и седем души екипаж.

„Пътнически самолет "Еърбъс" от Москва за Симферопол, след излитането си от летище "Жуковски", е извършил аварийно кацане в полето. Извършват се следствени действия за изясняване на причините за инцидента”, съобщи Елена Марковская, говорител на Федералния следствен комитет в Москва.

Малко след като е набрал височина, самолетът попада в ято чайки. Според експерти това е възможно най-лошият вариант, тъй като чайките за разлика от повечето птици не се боят от шума на машината.

Птици са попаднали и в двата двигателя и самолетът е започнал да губи мощност.

Командирът е поел управлението е и приземил Еърбъса с прибрани колесари в царевична нива. Пострадали са леко 23 души, една възрастна жена е настанена в болница. Премиерът Медведев предложи екипажа за държавна награда за спасяването на пътниците.

И в България почти всеки ден се случват такива инциденти, споделя пилотът Христо Христов – ръководител на звеното разследващо авиоинциденти.

„Има такива процедури, които на тренажора се обработват, но тези предели са определени до каква степен при тези вибрации може да се изпълни допълнително полет за нормално приземяване на самолета на подходящо място”.

Проблемът с птиците около летищата е в целия свят.

„Те са една напаст, да ги нарека, защото съгласно нормативните документи не трябва да се позволява да се засаждат култури, които привличат птиците, или да има сметища и по този начин да се привличат птиците в района на летищата”.

Подобна ситуация се е случвала преди 8 години в Бургас. След като са монтирани въздушни оръдия и близкото сметище, което събира птиците, е затворено – инцидентите намаляват.

Сега руските власти разследват именно нерегламентирано сметище край летище "Жуковски". А заради умелите действия за спасяването на пътниците премиерът Дмитрий Медведев предложи екипажа на самолета за държавна награда.