Петима полицаи бяха убити, а още шестима – ранени, по време на протест в Далас, САЩ.

Според властите униформените са убити от снайперисти. Изстрелите предизвикали масова паника сред тълпата протестиращи, които се разбягали, за да се скрият.

Трима от извършителите са задържани. 

По време на преговори с четвърти заподозрян, той е казал на органите на реда, че е поставил бомби навсякъде в центъра на града. Заподозреният освен това открил огън по обкръжилите го полицаи и престрелката продължила 45 минути. Мъжът казал на полицаите, че има намерение да нарани още полицейски служители.

По-късно обграденият се е самоубил.

В интернет беше разпространен видеоклип, на който се вижда един от снайперистите.

В последните дни в редица американски градове се състояха масови протести заради убийството на двама афроамериканци от полицията.

В сряда в щата Минесота полицай застреля 32-годишния Филандо Кастил зад волана на колата му, в която е имало също жена и дете. Ден по-рано в щата Луизиана бе застрелян от двама полицаи 37-годишният Алтън Стърлинг. И двата случая бяха заснети от очевидци и предизвикаха бурни реакции срещу полицейския произвол.

„Всички американци трябва да са притеснени от убийствата през последните два дни. Това не са изолирани случаи. Те са симптом за расова дискриминация”, заяви президентът Барак Обама по повод двете убийства на чернокожи.

В същото време той не коментира подробностите около убийствата и това, че и в двата случая става въпрос за стрелба от полицаи. Обама добави, че статистиката не бива да се пренебрегва, защото сочи, че повече афроамериканци и латиноамериканци са жертва на подобни инциденти.

Американската певица Бейонсе публикува на своя уебсайт изявление по повод убийствата на чернокожи от последните два дни. „Писна ни от убийствата на млади мъже и жени част от чернокожото общество. От нас зависи да се изправим срещу неправдата и убийствата да спрат”, пише в съобщението.

Певицата открито подкрепя кампанията „Животът на чернокожите има значение” (Black lives matter). По време на свой концерт в Глазгоу преди дни Бионсе изпя акапелно песента си Freedom, докато на екран зад нея бяха изписани имената на загинали чернокожи.