Група от трима носители на Нобелова награда, пристигнали на посещение в Северна Корея, алармираха, че санкциите, наложени на страната, се отразяват тежко върху здравната й система и трябва да бъдат смекчени, предаде АФП.

Визитата им съвпадна с конгреса на компартията в страната.

Международната общност затегна санкциите срещу комунистическия режим, след като той извърши няколко пуска на ракети и своя четвърти ядрен опит през януари. Според експерти се готви още един.

"Пеницилинът никога не е помагал за производството на ядрени бомби", заяви израелецът Аарон Цихановер, Нобелов лауреат за химия, след като посети болници и лаборатории в Пхенян.

"Натиск върху една държава не се упражнява, като се отказва помощ на болните", добави той.

Заедно с норвежеца Фин Кидланд, Нобелов лауреат за икономика, и британеца Ричард Робъртс, Нобелов лауреат за медицина, Цхановер бе една седмица в Северна Корея на хуманитарно посещение.

Макар санкциите да не целят пряко медицинската помощ, последица от мерките, прилагани от Южна Корея, е че някои медикаменти не могат да достигнат Севера. "Ембаргото не позволява на лекарите и професорите да имат достъп до продуктите, от които се нуждаят", заяви от своя страна Ричард Робъртс.

Малко възможности имат чужденците да посещават Северна Корея и когато получават разрешение, комунистическите власти следят и най-незначителните контакти между чужденците и местните жители.