Трима мъже са изпаднали в безсъзнание, след като са пушили цигари, съдържащи неизвестно вещество. Става въпрос за два отделни случая, но вероятно за един и същи продавач, който е снабдил мъжете.

Полицията съобщи вчера, че парамедиците са върнали в съзнание 52-годишен мъж в град Дуисбург, който припаднал, след като в събота вечерта изпушил цигара, съдържаща неизвестно вещество. По данни на полицията той вече не е в критично състояние.

Другите двама мъже - на 43 и на 45 години, са колабирали вчера в Западна Германия, след като пушили съдържащи неизвестно вещество цигари, които изглежда са закупили от същия продавач. И двамата мъже са оцелели.

След разпит на свидетели и получаване на описание потенциалният продавач на цигари е задържан по подозрение в нарушаване на закона за новите психоактивни вещества.

При претърсването на дома на заподозрения обаче не са открити допълнителни доказателства, съобщава БТА.

Разследващите смятат, че консумацията на цигарата, съдържаща неизвестно вещество, е причинила тежки сърдечно-съдови усложнения, които е можело да бъдат фатални.

 

След дългогодишни дебати през февруари Берлин прие нов закон за канабиса, който позволява на пълнолетните германци законно да притежават, купуват или отглеждат марихуана, въпреки че все още се прилагат строги разпоредби и ограничения.

Законът влезе в сила от 1 април и позволи на възрастните да носят със себе си до 25 грама марихуана, а в дома си да съхраняват до 50 грама. Съгласно закона в домашни условия могат да се отглеждат до три растения.

Освен у дома, възрастните могат да се присъединят и към т.нар. клубове за канабис, чиито членове могат да отглеждат наркотика заедно и да си го доставят взаимно от 1 юли.

Публичната консумация на марихуана е забранена в близост до деца, училища, детски градини, детски и спортни площадки, както и на други места.

 

Около два месеца след като частично легализира употребата на канабис за развлечение, С новите поправки за шофьорите се въвежда ограничение от 3,5 нанограма на милилитър кръв от активната съставка в канабиса - тетрахидроканабинол (THC).

На новите водачи се забранява да шофират под въздействието на канабис. Поради рисковете от смесването на алкохол и марихуана, на лицата, които са употребили канабис, вече е напълно забранено да шофират под въздействието на алкохол.

В Германия ограничението за шофиране след консумация на алкохол е 0,05% съдържание на алкохол в кръвта.