Испанската полиция е задължала трима членове на международната терористична мрежа „Ал Кайда” при две отделни операции на територията на страната, съобщава АФП като се позовава на съдебни източници.

Според испанското радио „Кадена Сер” задържаните са двама чеченци и един турски гражданин, а в тях са открити експлозиви и отрова. Естеството на експлозивите и отровата не е уточнено засега.

Най-малко един от тримата мъже е получил обучение в лагер за подготовка на "Ал Кайда" в Пакистан, от експерти в боравенето с експлозиви и отрови.

Един от заподозрените е задържан в апартамент, който е наемал в градчето Ла Линеа де Консепсион в провинция Андалусия, уточняват източниците на радиото.

По-късно министърът на вътрешните работи Хорхе Фернадес Диас даде официална пресконференция, на която потвърди, че задържаните са планирали атентат на територията на Испания. Арестът на тримата е част от широкомащабна операция на испанските служби срещу терористичната мрежа "Ал Кайда".

Според ежедневника "Ел Паис" Организацията на Ал Кайда на Арабския полуостров" е разпространила в началото на юли съобщение, че набира "самотни вълци", които владеят испански за доброволци.

Неназовани източници на вестника твърдят, че двама от задържаните са пътували в автобус в посока Франция, когато са били арестувани край градчето Валдепеняс в централната част на страната.

Министър Хорхе Фернандес Диас потвърди, че испанската полиция разполага с доказателства, че тримата задържани "са подготвяли терористични нападения в Испания и друга европейска държава".

Последните години испанската полиция на няколко пъти задържа ислямски екстремисти, предимно в региона на Каталуня, но според местните медии това е първият път, при който задържаните разполагат с експлозиви.

На 11 март 2004 г. управлявани от разстояние взривни устройства избухнаха в препълнен влак на метрото в Мадрид, убивайки 191 души и ранявайки други 1 841.

Нападението беше извършено от местна ислямистка клетка от името на терористичната мрежа „Ал Кайда”.