Продължава напрежението в южнокавказкия регион Нагорни Карабах. Договорката между Армения и Азербайджан за прекратяване на огъня трая едва няколко минути след влизането ѝ в сила тази сутрин.

Снимка: Reuters

Двете страни се обвиниха взаимно в нарушаване на третото поред примирие, за което посредничи САЩ. Миналата седмица външните министри на страните от конфликта бяха на посещение във Вашингтон. Те разговаряха с държавния секретар на САЩ Майк Помпео, макар и поотделно.

Днес Баку обвини Ереван, че е бомбардирал град Тертер и близки села в "грубо нарушение" на примирието. Според Азербайджан Армения подкрепя примирието само на думи.

Снимка: Reuters

Арменските власти определиха твърденията като дезинформация и обявиха, че азерските сили са обстрелвали с ракети техни военни. Във „Фейсбук“ арменският президент Никол Пашинян подчерта, че страната му „продължава стриктно да спазва споразумението“.

За първите две примирия за Нагорни Карабах посредничи Русия. Те също не издържаха дълго след влизането им в сила. Утре предстои среща на членове на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Те също ще дискутират ситуацията в спорната територия.

Снимка: EPA

Боевете в Нагорни Карабах избухнаха през септември. Военните и цивилните жертви са хиляди. Десетки хиляди пък бяха принудени да напуснат домовете си.