Напрежението в Съединените щати не стихна и тази нощ. В много градове се стигна до сблъсъци между демонстранти и полиция. 

В епицентъра на гнева – град Минеаполис, беше наложен полицейски час. Въпреки това хиляди останаха на улиците.

За първи път след Втората световна война преди малко губернаторът на Минесота напълно мобилизира националната гвардия. От Пентагона обявиха, че са готови да изпратят и армията.

Снимка: btvnovinite.bg

Трето полицейско управление в Минеаполис изгоря, след като беше щурмувано от протестиращите. Те изляха гнева си върху сградата, в която работят полицаят Дейвид Човин и още трима униформени, причинили смъртта на 45 годишния чернокож Джордж Флойд.

В епицентъра на бунтовете в Минеаполис горяха сгради, коли бизнеси, ресторанти, дори след ареста на Човин и уволнението и на четиримата полицаи.

Сблъсъците с полицията продължиха и след въвеждането на вечерен час. Вижте срещата ми с хората от протеста.

Органите на реда не могат да достигнат някои места на града заради издигнати барикади.

"Днес в Америка ние се изправяме, за да защитим себе си и да почетем тези, които умряха заради полицията. Няма справедливост. Няма мир, съдете полицията!", заявява една от протестиращите.

 

Пощенска кола и магазини бяха разбити и разграбени. Напрежението нарасна и на магистралата, която също се озари от пламъци. Доктор Макс Грейдън - ортопед от болницата в Минеаполис, също е сред протестиращите.

Снимка: btvnovinite.bg

"Ние виждаме това насилие твърде често. Стига вече време е за промяна. Вижте това е дълга история на потисничество. Черните хора умират средностатистически повече от белите. Те имат по-малко богатство, отколкото белите хора. Така че няма равенство. Въпреки че казваме, че има равенство, това не е така", обяснява Грейдън.

Снимка: Reuters

Проблемът с чернокожото население е не само в социалното неравенството. Вероятността черни хора да попаднат в затвора е пет пъти по-голяма, отколкото при белите.

"България, не знам къде е това, но ще ти кажа ей сега по мъжки нещо, ние се борим всеки ден просто да оцелеем, да оживеем. И това е навсякъде в Америка. Това не е само тук, не е там а навсякъде. Ние страдаме!", казва един от демонстрантите.

"Боли! Боли! Аз имам деца, които трябва да отгледам в такива времена. Имам деца, на които да покажа този свят. Всичко е заради цвета на нашата кожа! Но без справедливост няма да има мир!", допълва протестираща афроамериканка.

Снимка: Reuters

На полицая Дейвид Човин бяха повдигнати обвинения в убийство. Съпругата му обяви, че ще се разведе с него. А близките на Флойд все още настояват за смъртна присъда.

Ако бившият вече полицай Девид Човин бъде признат за виновен, според законодателството на щата Минесота, той може да получи до 25 години затвор, за извършване на убийство трета степен - по невнимание. Адвокатите на жертвата искат доживотна присъда. Стана ясно и че за своята 19-годишна кариера Дейвид Човин има 18 дисциплинарни провинения и оплаквания.