Трета нощ на протести в Сърбия. Те бяха не само в столицата Белград, но и в Ниш, Нови сад и други градове на страната. Този път те преминаха мирно, след като предишните две вечери бяха белязани с насилие и сблъсъци с полицията.

Демонстрациите започнаха със седяща акция пред сградата на парламента.

Тя премина под надслов „Сядайте! Не упражнявайте натиск!“. По този начин участниците искаха да покажат мирните си намерения и отказа от използване на сила. Протестите бяха провокирани първоначално от намерението на президента Александър Вучич да върне полицейския час в Белград.

Според критици на властта решението на правителството да разхлаби мерките през май и да позволи провеждането на парламентарни избори на 21 юни са допринесли за скока на заразените в страната.

Управляващите на свой ред хвърлиха вината върху липсата на хигиена и дисциплина сред обществото, особено в нощните клубове.

След като се отказаха от идеята за нов полицейски час, сръбските власти обявиха нови противоепидемични мерки: съкратено работно време на магазините и заведенията и забрана за събирания на повече от 10-ма души – тоест на всички протести.

А президентът Александър Вучич обсъди взаимоотношенията между Сърбия и Косово с френския си колега Еманюел Макрон в Париж. Днес те проведоха и видеовръзка за "рестартиране на диалога" с косовския премиер, германския канцлер и представители на Евросъюза, а след няколко дни се очаква да се срещнат и на живо в Брюксел.