В разгара на туристическия сезон транспортна стачка блокира Италия. Тя обхвана градския и жп транспорт, магистралите, фериботите.

В стачката се включиха служителите на всички видове транспорт.

Градският транспорт спря средно за 4 часа. Напълно блокирани останаха морският трафик и пристанищата, както и таксиметровите услуги. В стачката се включиха и погребалните агенции.

Тя обърка за втори път тази седмица жп транспорта в страната. Влаковете се движиха със закъснение, а някои бяха отменени.

Служителите на магистралите пък прекъснаха дейност от 4 до 8 часа в различните части на страната.

Стачката е на фона на споровете за изграждане на скоростна жп отсечка между Италия и Франция, която да съедини Торино с Лион. Проектът включва и 57-километров тунел под Алпите. 

Италианският премиер, който досега бе противник на проекта изненадващо смени позицията си. Това стана след като стана ясно, че ЕС ще отпусне повече над половината от цената в рпазмер на над 8 и половина  милиарда евро.

„С оглед на новото европейско финансиране, спирането на проекта ще струва много повече отколкото да бъде блокирано завършването му. Казвайки това мисля за националния интерес”, заяви Джузепе Конте, министър-председател на Италия.

Траспортните служители настояват за цялостно подобряване на инфраструктурата в страната и за мерки за намаляване на нещастните случаи на работното място.

Седмицата на недоволство приключва в петък със стачка на въздушния транспорт.  Тогава Летищата в Италия ще прекъснат работа за 4 часа. Това е значително по-малко от първоначално обявените 24.