Частична транспортна блокада в Гърция. Някои от островите днес останаха откъснати от света. До други обаче фериботите се движеха.

Оказва се, че Северна Гърция е най-слабо засегната. От и до Кавала, Керамоти и Тасос фериботите се движеха, макар и по-нарядко. На други места, като остров Крит обаче, туристите останаха блокирани до утре, когато стачката трябва да приключи.

Те са били предупредени, че ще трябва да изчакат един ден и всъщност нищо няма да работи.

Христо е един от хилядите български туристи, избрал да почива на остров Тасос. Чул за стачката и затова проверил на пристанището в Керамоти.

„Още като се обадих и човекът ми каза – няма стачка, няма проблеми. Според мен и да има някъде, туристическите места не са засегнати”, коментира Христо.

Все пак, трафикът на фериботите е по-различен, признават властите. Единствената разлика е, че днес фериботите са по-нарядко.

В съседна Кавала днес за Тасос тръгват само два ферибота.

„Няма стачка, всичко работи нормално. Нашите компании са частни и за това не могат да си го позволят”, обясни служителят във фериботната компания Кириакос Икономопулос.

Гърците казват още, че днешният ден е празник и затова дори не са обърнали внимание на предупрежденията за стачка и транспортен хаос.

Предупреждението за стачка и транспортни смущения обаче доведе до леко напрежение по границата. Опашки имаше и от леки автомобили, и от тирове.

Официално там, където я има, стачката приключва в полунощ. Утре вече всички транспортни връзки трябва да работят.