Президентът на САЩ Доналд Тръмп започна изграждането на четириметрова стена около резиденцията си във Вашингтон, съобщи ТАСС, цитирана от „Фокус”.

Ограденият участък минава и през „Пенсилвания Авеню“, откъдето се открива най-известната и обичана от туристите гледка към Белия дом, който сега е закрит от висока бяла строителна ограда. 

Резиденцията обаче все още се вижда от улицата. Оградата е покрита с бял плат, на който се виждат някои от детайлите на проекта, както и архивни изображения на това как Белият дом е изглеждал в предишни епохи.

Според плановете, описани на сайта на Службата на националните паркове на САЩ, сегашната ограда, висока приблизително два метра, трябва да бъде подменена с два пъти по-висока. Новото заграждение ще бъде с височина около 4 м и за допълнителна сигурност по него бъдат монтирани технологии за откриване на нарушители. 

Строителните дейности ще се извършват постепенно и ще продължат до 2021 г. включително. В резултат на това съществуващата стена ще бъде напълно подменена.

В същото време някои от нейните секции ще бъдат запазени и предадени на музей. Като цяло, външният вид на новата ограда няма да бъде много по-различен от съществуващата, като единствената съществена разлика ще бъде във височината.