Американският президент Доналд Тръмп взе отношение и по икономическите протести в Иран, при които междувременно избухнаха сблъсъци.

Той демонстрира подкрепа за недоволните иранци, като от резиденцията си във Флорида написа в „Туитър“, че на тях им е писнало от корупцията на режима и това, че властите прахосват богатството на нацията, за да финансират тероризъм в чужбина. „Иранското правителство трябва да уважава правата на народа си, включително правото на свободно изразяване. Светът гледа“, написа президентът.

„Целият свят разбира, че добрите хора в Иран искат промяна“, добави той във втори туит. Според него иранските лидери, освен от американската военна мощ, се боят най-много от собствения си народ.

В трета публикация американският президент добави: „Потисническите режими не могат да траят вечно и ще дойде денят, когато иранският народ ще бъде изправен пред избор. Светът гледа!“.

Думите му до голяма степен повтарят речта му пред Генералната асамблея на ООН от септември, видеа от която са прикачени към постовете.

Подкрепата на Тръмп предизвика гневна реакция от Техеран. Държавната телевизия вчера цитира говорителя на външното министерство Бахрам Гасеми, който заяви, че „иранският народ няма доверие на измамните и опортюнистични изявления на американски представители и на г-н Тръмп“.

Снимка: Reuters

Вълната от улични протести обхвана големите градове в Иран в последните дни. Те започнаха в четвъртък във втория по големина град – Машхад. По данни на властите около 50 души са задържани досега, а според видеа, качени в социалните мрежи, най-малко двама демонстранти са били застреляни от полицията в град Доруд. В клиповете се виждат други протестиращи, които скандират: „Ще убия онзи, който уби моя брат!“ и „Смърт на диктатора!“ по адрес на върховния лидер аятолах Али Хаменей, предаде Ройтерс.

Впоследствие смъртта на двамата демонстранти беше потвърдена от властите, но те обвиниха за нея „чужди агенти“.

Протестите стигнаха и до столицата, където вчера студенти се включиха в антиправителствена демонстрация пред Техеранския университет. Агенция „Фарс“ съобщи, че около 70 младежи са се събрали пред университета и са хвърляли камъни по полицаите, скандирайки: „Смърт на диктатора“. Социалните медии показаха полицаи от отряда за борба с безредици да разпръсват с палки демонстранти в съседните улици и да арестуват някои от тях. Студентската агенция ИСНА заяви, че полицията е затворила две метростанции, за да попречи на пристигането на още демонстранти.

Снимка: Reuters

В Техеран и Керадж, западно от столицата, протестиращи разбиха витрини на магазини и подпалиха огньове на улиците. Агенция „Тасним“ разпространи кадри, показващи горящи кофи за боклук и разбити автобусни спирки по улиците около университета след протеста.

Снимка: Reuters

Бригаден генерал Есмаил Коусари, заместник-командир на Корпуса на гвардейците на революцията, отговарящ за сигурността в Техеран, заяви пред ИСНА, че ситуацията в столицата е под контрол и предупреди протестиращите, че ще ако упорстват, „железният юмрук на държавата“ ще ги смаже. „Ако хората са излезли на улицата, за да протестират срещу високите цени, те не трябваше да скандират тези лозунги и да палят обществено имущество и коли“, каза той.

Вчерашните протести всъщност съвпаднаха с акциите, организирани от властите в цялата Ислямска република, за да отбележат потушаването на безредиците от 2009 г., последвали спорното преизбиране на тогавашния президент Махмуд Ахмадинеджад. Проправителствени демонстрации вчера имаше в 1200 населени места, съобщи държавната телевизия, като най-масови са били в Техеран и Машхад.